• sl0.jpg
  • sl1.jpg
  • sl2.jpg
  • sl3.jpg

08.10.2019 година

На поканата на ТВ 24 да се дебатира за реформите во јавниот сектор и престојниот трансфер на вишокот вработени, предизвикот го прифати единствено Синдикатот на УПОЗ. Иако во делот на државната управа, судството и обвинителствата нема превработеност, Синдикатот на УПОЗ внимателно ги следи сите активности и учествува во нив со свои предлози и забелешки.

Што ќе понуди Владата, а што е прифатливо за бизнисот? Пребројување во редовите на администрацијата - кој и под какви услови државната канцеларија и плата ќе ги замени со работа во приватниот сектор? што ќе понуди Владата, а што е прифатливо за бизнисот од операцијата трансфер на административците. Граѓаните бараат квалитетен државен сервис - Владата ги зголеми платите на буџетарите за нови 5%. Дали е на повидок невозможна мисија - контингент на административци да се збогуваат со државната работа и да преминат во прифатниот сектор.

На иста маса, власта, синдикатот и бизнисот, аргументите ги соочија Дамјан Манчевски - Министер за информатичко општество и администрација, Претседателот на Синдикатот на УПОЗ Пецо Грујвоски и Неби Хоџа - Претседател на Стопанската комора на Северозападна Македонија. 

Министерот Манчевски во текот на дебатата образложи дека откако ќе ги добијат резултатите од функционалната анализа, како и од анализите што ги прават европските експерти ќе ја подготват финалната структура како треба да изгледа новиот систем во јавниот сектор и при тоа најави три базични пакети за решавање на проблемот со вработените лица кои ќе се детектираат како вишок на работното место.

Првиот пакет предвидува доколку има заеднички интерес на вработениот во јавниот сектор и на приватната фирма за да премине во приватната компанија, новиот работодавач да има обврска да му понуди повисока плата на вработениот, а државата ќе го субвенционира делот за придонесите.

Вториот пакет ќе биде државата да ја плати преквалификацијата на вработените од јавниот сектор кои треба да преминат во приватни фирми согласно потребите на приватниот сектор. Третиот пакет ќе биде  метод со отпремнина преку кој ќе им се понуди одреден финансиски пакет на работниците доколку се заинтересирани до го прекинат својот работен однос во јавниот сектор.

Претседателот на УПОЗ Пецо Грујовски за време на дебатата уште еднаш ги потенцираше забелешките за двата закони, како и начинот на решавање на проблемот со вишокот на вработени при што потсети дека во неколкуте работни средби со Синдикатот на УПОЗ, како и на последната јавна распава министерот Манчевски бил дециден дека во делот на државната администрацијата не се предвидува намалување на вработените, а во некои институции дека ќе има и нови вработувања. Такви се сознанијата и на УПОЗ бидејќи многу институции имаат помал број вработени од потребните и во многу од нив според систематизациите има непополнети работни места. Според тоа, во овие институции, не само што нема вишок на вработени туку ќе има потреби и од нови вработувања.

Министерот Манчевски рече дека се отворени за дополнителни предлози и механизми кои би биле прифатливи за сите во понатамошен дијалог со синдикатите и со стопанските комори и дека ништо не е дефинитивно и крајно и дека Владата сака преку јавни дебати да успее да најде заедничко прифатливо решение кое ќе биде бенефит за сите. Тој потенцира дека сега е направен само концептот како треба да изгледа системот во иднина.