• sl0.jpg
  • sl1.jpg
  • sl2.jpg
  • sl3.jpg

СИНДИКАТОТ НА УПОЗ ПРЕДЛАГА НОВ НАЧИН НА ПРЕСМЕТКА НА ПЛАТИТЕ ВО АДМИНИСТРАЦИЈАТА

17.09.2019 година

rsz 20190917 105454

Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани (УПОЗ) предлага нов начин на пресметка на платите во администрацијата, според кој, вредноста на бодот би се усогласувала со висината на просечната плата во државата секој месец. Доколку Владата не сака да отстапи од сегашниот концепт на плати Синдикатот на УПОЗ бара да се направи правилна пресметка на трошоците за храна и превоз коишто во брутото се пресметуваат со износот од 2009 година.

Синдикатот на УПОЗ на конференција за медиумите ја поздрави одлуката на Владата за зголемување на платите во администрацијата и јавниот сектор за 5 %, но не се согласува со предвиденото покачување на плати и предлага нов начин на пресметка на платите во администрацијата.

Повеќе...

ПРАВА НА РАБОТА, РАБОТАТА НА ПРАВАТА

16.09.2019 година

Млади работници, а и Вие кои не сте млади или сте моментално невработени! Спотот за проектот "Права на работа, работата за правата" пристигна. Погледнете што ние подготвивме за вас!!! Следете ја нашата работа, и приклучете се во борбата и информирајте се за своите права од работен однос. Ова е само почеток. Проектот е финансиран од Erasmus+ програмта на Европската унија. #ErasmusPlus

ОДРЖАНА СРЕДБА СО МЛАДИ ЕДУКАТОРИ

02.09.2019 година

69472719 10157517173918926 8790816148078723072 o

Младите едукатори од проектот „Права на работа, работа за права“на крајот на август одржаа работна средба на Златибор за да ги споделат впечатоците од работилниците што ги спроведоа во јуни - август 2019 година.

За време на работилниците, младите синдикалци од Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Северна Македонија, Словачка и Хрватска на своите врсници им пренесоа знаења и вештини за работничките права и механизмите за заштита на правата, а кои ги стекнаа за време на обуките што се одржаа во Братислава во месец мај 2019 година.

Повеќе...

СЕ ИНТЕНЗИВИРААТ АКТИВНОСТИТЕ ЗА ПОТПИШУВАЊЕ НА ГРАНСКИОТ КОЛЕКТИВЕН ДОГОВОР И ЗА ПРЕСТОЈНИТЕ ИЗМЕНИ НА ЗАС И ЗВЈС

21.08.2019 година

На барање на Министерството за информатичко општество и администрација одржана е средба на која продолжија разговорите за повеќе актуелни теми кои се во фокусот извесен период.

Претседателот на Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани на РМ (УПОЗ) Пецo Груjовски и генералниот секретар Трпе Деаноски на барање на Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА) одржаа работна средба. На средбата од страна на МИОА присуствуваа, министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски, заменик министерот Александар Бајдевски, како и државниот советник за администрација Билјана Николовска Жагар.

Повеќе...

СЕКЦИЈАТА НА МЛАДИ ПРИ СИНДИКАТОТ НА УПОЗ ЈА ОДРЖА СВОЈАТА РАБОТИЛНИЦА ОД ПРОЕКТОТ “ПРАВА НА РАБОТА, РАБОТАТА ЗА ПРАВАТА”

24.07.2019 година

rsz sekcija mladi

На ден 23.07.2019 година во просториите на Синдикатот на УПОЗ, Секцијата на Млади при Синдикатот на УПОЗ предводена од претседателот Бојан Трипуноски, ја одржаа работилницата во рамки на Erasmus+ проектот “ПРАВА НА РАБОТА РАБОТАТА ЗА ПРАВАТА” на која учество земаа десетина млади членови на Синдикатот на УПОЗ.

Повеќе...