• sl0.jpg
  • sl1.jpg
  • sl2.jpg
  • sl3.jpg

НОВА ГОДИНА, НОВИ ПОЧЕТОЦИ

10.01.2019 година

Почитувани членови на Синдикатот на УПОЗ,

Дозволете најпрвин во нашето прво обраќање до Вас оваа година да Ви ги честитаме празниците и да Ви посакаме успешна и плодна година на секој план!

А почетокот на секоја нова календарска година секогаш е добра можност да се сумира сработеното од претходната. И, кога ќе погледнеме наназад и ќе се потсетиме што побаравме, што добивме и што ни ветија дека ќе се исполни, ние како Синдикат на работниците од управата, правосудството и здруженијата на граѓани на Република Македонија можеме да бидеме задоволни.

Можеби некои нема да се сложат со нашата констатација, но аргументите се на наша страна! 

Конечно за прв пат после толку години на хибернација и тапкање во место започнавме конструктивен и реален дијалог со власта. Не очекувавме ниту дека тоа ќе биде лесно ниту дека дијалогот одма и веднаш ќе ги реши сите, со години наназад наталожени проблеми.

Повеќе...

НА СРЕДБА КАЈ ПРЕМИЕРОТ, ДОГОВОРЕН НАЧИНОТ ЗА РЕШАВАЊЕ НА ИСПЛАТАТА НА ЗАДРЖАНИТЕ СРЕДСTВА ЗА ВРЕМЕ НА ШТРАЈКОТ И ДОНЕСУВАЊЕ НА ИЗМЕНИ НА ЗАКОНОТ ЗА СУДСКА СЛУЖБА ПО СКРАТЕНА ПОСТАПКА

26.12.2018 година

Синдикатот на УПОЗ и ЗСА остварија работна средба со претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев, министерот за финансии  Драган Тевдовски и министерката за правда Рената Дескоска

Претставници на Синдикатот на работниците од управата, правосудството и здруженијата на граѓани на Република Македонија (УПОЗ) и Здружението на судска администрација (ЗСА) остварија работна средба со претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев и министерот за финансии Драган Тевдовски и министерката за правда Рената Дескоска.

На средбата се донесоа заклучоци со кои ќе се решат моментално двата најакутни проблеми во судската служба, кои беа повод за одлуката за штрајк:

  • Итно донесување на измени на Законот за судска служба со кои и судските службеници ќе добијат додатоци на плата во висина до 35%, и
  • Враќање на задржаните средства за време на штрајкот во судовите од 2016 година.

По првото прашање претставниците на Владата на Р. Македонија земаа обврска до крајот на јануари 2019 година, во Собранието на Р. Македонија по скратена постапка да се изгласаат измените на Законот за судска служба, со кои и судските службеници ќе добијат додатоци на плата во висина до 35%.

Повеќе...

СИНДИКАТОТ НА УПОЗ И ЗСА ПОДНЕСОА КРИВИЧНА ПРИЈАВА ПРОТИВ ПРЕТСЕДАТЕЛОТ КАРАЏОВСКИ И ЧЛЕНОВИТЕ НА СУДСКИОТ БУЏЕТСКИ СОВЕТ

24.12.2018 година

Синдикат на работниците од управата, правосудните органи и здруженијата на граѓани на Република Македонија (УПОЗ) и Здружението на судска администрација на Република Македонија (ЗСА) поднесоа кривична пријава против претседателот на Судскиот совет на Република Македонија Зоран Караџовски, како и против членовите на Судскиот буџетски совет на Република Македонија поради основано сомнение за сторено кривично дело Злоупотреба на службената положба и овластување од член 353 став 3 од Кривичниот законик на Република Македонија.

Имено, осомничените членови и претседателот на Судскиот буџетски совет спротивно на својата положба и овластување и спротивно на Законот во два наврати и тоа на 30.11.2018 година и на 19.12.2018 година, изгласале и донеле одлуки за обезбедување на средства за исплата на додатоци на плата во висина од 35% за судиите и членовите на Судскиот совет. Со донесувањето на ваквите одлуки иако знаеле и биле свесни дека прават инкриминирани дејства на штета на буџетот на судската власт за 2018 година, истите ги изгласале и ги донеле одлуките со што свесно сториле штета на буџетот на судската власт за 2018 година. 

Повеќе...

СИНДИКАТОТ НА УПОЗ ЌЕ ПОДНЕСЕ КРИВИЧНА ПРИЈАВА ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА СУДСКИОТ БУЏЕТСКИ СОВЕТ ЗОРАН КАРАЏОВСКИ

21.12.2018 година

PECE

Синдикат на УПОЗ и ЗСА како реакција на скандалозната и незаконски донесена Одлука за обезбедување средства за исплата на додатоци на плата на судии и членови на судскиот совет на Република Македонија за месеците септември и октомври 2018 година донесена од  Судскиот буџетски совет во понедленик ќе поднесе кривична пријава против претседателот на Судскиот буџетски совет Зоран Караџовски.

Ова го најави на денешната конференција за медиумите претседателот на Синдикатот на УПОЗ Пецо Грујовски кој рече дека очекувале претседателот на Судскиот буџетски совет Зоран Караџовски да се одважи и од морални причини да си поднесе оставка, но со оглед на тоа што до овој момент тоа не се случи тој се прашува дали има надлежна институција во државава која може да му застане на патот на злоупотребите и самоволието на овој човек.

Повеќе...