• sl0.jpg
  • sl1.jpg
  • sl2.jpg
  • sl3.jpg

ИЗМЕНИТЕ НА ЗАКОНОТ ЗА СУДСКА СЛУЖБА СО КОИ ВРАБОТНЕИТЕ ВО СУДОВИТЕ ЌЕ ДОБИЈАТ ДОДАТОЦИ НА ПЛАТА ДО 35%, ВЛЕГОА ВО ПРОЦЕДУРА ЗА ДОНЕСУВАЊЕ

05.12.2018 година

Веднаш по завршување на состанокот на Синдикатот на УПОЗ и Здружението на судска администрација (ЗСА) одржан на 03.12.2018 година, претставници на Синдикатот и ЗСА беа во Министерството за правда и доставија предлог за измени на Законот на судска служба (ЗСС) со кои и вработените во судовите ќе добијат додатоци на плата во висина од 35%.

Од страна на Министерството за правда бевме информирани дека Министерката за правда веднаш дала одобрение овие измени итно да се објавата на веб сајтот www.ener.gov.mk со што официјално измените на ЗСС влегуваат во процедура.

Повеќе...

СООПШТЕНИЕ НА СИНДИКАТОТ НА УПОЗ

04.12.2018 година

Претседателот на Судскиот совет на Р. Македонија, по службена должност претседател и на Судскиот буџетски совет во текот на вчерашниот ден издаде соопштение со кое повторно се обиде да ја доведе јавноста во заблуда со давања на неточни или полу точни податоци и не вистини.

Во објавеното соопштение е наведено дека Претседателот на судскиот буџетски совет преземал и ќе преземал активности да се измени Законот за судска служба во поглед на измена на додатоците на плата за судските службеници, но овие додатоци сега ги добиле само судиите, а не и судските службеници бидејќи за тоа не постои законски основ.

Сакаме да го потсетиме Претседателот на Судскиот буџетски совет дека штрајкот во судовите во 2016 година беше организиран со едно основно барање, а тоа е и вработените во судовите да ги добијат додатоците од 35%, што можеше да се направи со измена на само еден член од Законот за судска служба. Од тука се поставува прашањето како тоа Претседателот на Судскиот совет преземал активности со цел да се измени законот и еве веќе презема скоро 3 години, а Законот за судска служба се уште не е изменет. Доколку претседателот на Судскиот буџетски совет сакаше, ова можеше да го направи уште пред почетокот на штрајкот во 2016 година, за време на штрајкот, по завршување на штрајкот, но ете му требаа скоро 3 години да излезе и да каже дека тој секогаш преземал и ќе презема активности за судската служба да добие некое право, но изгледа дека тие активности му се познати само на Караџовски.

Повеќе...

СИНДИКАТОТ НА УПОЗ И ЗДРУЖЕНИЕТО НА СУДСКА АДМИНИСТРАЦИЈА: ВЕЌЕ НА ВЕТУВАЊА НЕ ВЕРУВАМЕ! ШТРАЈК ДОКОЛКУ НАРЕДНИВЕ ДЕНОВИ НЕ СЕ НАЈДЕ КОНЕЧНО РЕШЕНИЕ ЗА СУДСКИЕТ СЛУЖБЕНИЦИ

03.12.2018 година

Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани на Република Македонија (УПОЗ) и Здружението за судска администрација (ЗСА) на заедничкиот состанок во врска со случувањата во судовите и одлуката на Судскиот буџетски совет за додатоците на плата на судиите за 35% и нееднаквиот третман на Судската служба во однос на судиите, одлучија дека доколку наредниве денови не се најде конечно решение за судските службеници ќе го искористат правото на штрајк.

Овој став тие денеска го пренесоа на јавноста на заедничката конференција за медиумите на која претседателот на Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани на Република Македонија (УПОЗ) Пецо Грујовски потсети дека во 2016 година судските службеници штрајкуваа 60 дена со две барање, од кои едното беше измена на Законот за судска служба во делот на додатоци на плата. Но, наместо тоа состојбите кулминираа во петокот  кога беше донесена Одлуката на Судскиот буџетски совет за зголемување на додатоците на плата на судиите за 35%, и тоа кога само ден пред тоа на средба со министерката за правда беше договарано нешто сосема друго, односно враќање на незаконски одземените пари за време на штрајкот во 2016 година.

Повеќе...

КАРАЏОСКИ И СУДСКИОТ БУЏЕТСКИ СОВЕТ ДА СИ ПОДНЕСАТ ОСТАВКА ИЛИ ДА ЈА ПОВЛЕЧАТ ОДЛУКАТА, ВО СПРОТИВНО ВО ПОНЕДЕЛНИК НЕ СЕ ЗНАЕ ДАЛИ СУДОВИТЕ ЌЕ РАБОТАТ

01.12.2018 

Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженијата на граѓани на Р. Македонија (УПОЗ), бара Судскиот буџетски совет и претседателот Караџоски да ја повлечат Одлуката за исплата на додатоци на плата за судиите во износ од 35% со што судиите ќе добијат зголемување за 21.000,00 денари, што ќе биде повисоко за 85% од редовните плати кои ги добиваат вработените во судската служба. Оваа срамна Одлука е долевање на масло на огнот кој гори од незадоволството од третманот на судските службеници во изминатите години, замрзнување на нивните плати и постојано зголемување на платите на судиите. Таа во ниту еден случај не може да ја подобри материјалната и социјално -  економската положба на вработените во администрацијата и правосудството.

Од овие причини Синдикатот на УПОЗ бара итна и неотповиклива оставка од Претседателот на Судскиот буџетски совет Зоран Караџоски и комплетниот состав на Судскиот буџетски совет, заради не поседување на морални вредности и предизвикување на состојба на хаос во судството.

Повеќе...

РЕАКЦИЈА НА СИНДИКАТОТ НА УПОЗ ПО ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ПЛАТИТЕ НА СУДИИТЕ ОД 35%

30.11.2018

izvestuvawe od 125 sednica odluka 001

Денес Судскиот буџетски совет ја донесе најсрамната Одлука во историјата на судството во Р. Македонија. Судскиот буџетски совет донесе одлука за исплата на додатоци на плата за судиите во износ од 35% со што судиите ќе добијат зголемување за 21.000,00 денари, што ќе биде повисоко за 85% од редовните плати кои ги добиваат вработените во судската служба.

Судскиот буџетски совет на чело со Претседателот Зоран Караџовски денес требаше да донесе одлука да се вратат парите на вработените од судовите кои во 2016 година незаконски беа одземени за време на штрајкот во судовите лично од него.

Повеќе...