• sl0.jpg
  • sl1.jpg
  • sl2.jpg
  • sl3.jpg

ДАЛИ ЌЕ СЕ ПОТПИШЕ КОЛЕКТИВНИОТ ДОГОВОР ИЛИ НЕ?

21.01.2019 година

До започнувањето на кампањата за Претседателските избори стрелките на часовникот започнуваат да вртат забрзано. Синдикатот на УПОЗ и Министерство за информатичко општество и администрација скоро шест месеци преговараат за потпишување на колективниот договор за административните службеници, службениците вработени во правосудните органи и другите вработени во државната управа и правосудните органи. Ќе успееме ли пред стартот на претседтелката трка, да го потпишеме договорот?

Преговорите за потпишување на Колективен договор за административните службеници, службениците вработени во правосудните органи и другите вработени во државната управа и правосудните органи меѓу претставниците на Владата и Синдикатот на УПОЗ почнаа кон крајот на август кога беше одржана и првата работна средба на која беше утврдена динамиката со која работните групи од двете страни почнаа да ги усогласуваат евентуалните разлики во Предлог - текстот на Колективниот договор.

Повеќе...

ИНИЦИЈАТИВА ЗА СЕДУМЧАСОВЕН РАБОТЕН ДЕН И ПРОГЛАСУВАЊЕ НА 2.ЈАНУАРИ И 2.МАЈ ЗА ПРАЗНИЦИ

16.01.2018 година

Синдикатот на УПОЗ со иницијатива за промена на работното време и измена на Законот за празниците смета дека воведување на 7 часовно работно време е реално како што тоа го имаат и неколку други земји членки на Европската Унија како што се Франција, Данска, Италија, Холандија, Ирска, Белгија. Со измена на оваа одредба во Законот за работни односи би се утврдил 7 часовен работен ден, односно 35 часовна работна недела.

Претседателот на Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани на РМ (УПОЗ), Пецо Грујовски на денешната конференција за медиумите ја информираше јавноста за Иницијативата на Синдикатот на УПОЗ за промена на работното време и измена на Законот за празниците. Оваа иницијатива доаѓа по прифаќањето на барањето за флексибилно работно време што го охрабри Синдикатот на УПОЗ на овој следен чекор бидејќи добрите иницијативи наидуваат на разбирање и прифаќање.

Повеќе...

НОВА ГОДИНА, НОВИ ПОЧЕТОЦИ

10.01.2019 година

Почитувани членови на Синдикатот на УПОЗ,

Дозволете најпрвин во нашето прво обраќање до Вас оваа година да Ви ги честитаме празниците и да Ви посакаме успешна и плодна година на секој план!

А почетокот на секоја нова календарска година секогаш е добра можност да се сумира сработеното од претходната. И, кога ќе погледнеме наназад и ќе се потсетиме што побаравме, што добивме и што ни ветија дека ќе се исполни, ние како Синдикат на работниците од управата, правосудството и здруженијата на граѓани на Република Македонија можеме да бидеме задоволни.

Можеби некои нема да се сложат со нашата констатација, но аргументите се на наша страна! 

Конечно за прв пат после толку години на хибернација и тапкање во место започнавме конструктивен и реален дијалог со власта. Не очекувавме ниту дека тоа ќе биде лесно ниту дека дијалогот одма и веднаш ќе ги реши сите, со години наназад наталожени проблеми.

Повеќе...

НА СРЕДБА КАЈ ПРЕМИЕРОТ, ДОГОВОРЕН НАЧИНОТ ЗА РЕШАВАЊЕ НА ИСПЛАТАТА НА ЗАДРЖАНИТЕ СРЕДСTВА ЗА ВРЕМЕ НА ШТРАЈКОТ И ДОНЕСУВАЊЕ НА ИЗМЕНИ НА ЗАКОНОТ ЗА СУДСКА СЛУЖБА ПО СКРАТЕНА ПОСТАПКА

26.12.2018 година

Синдикатот на УПОЗ и ЗСА остварија работна средба со претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев, министерот за финансии  Драган Тевдовски и министерката за правда Рената Дескоска

Претставници на Синдикатот на работниците од управата, правосудството и здруженијата на граѓани на Република Македонија (УПОЗ) и Здружението на судска администрација (ЗСА) остварија работна средба со претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев и министерот за финансии Драган Тевдовски и министерката за правда Рената Дескоска.

На средбата се донесоа заклучоци со кои ќе се решат моментално двата најакутни проблеми во судската служба, кои беа повод за одлуката за штрајк:

  • Итно донесување на измени на Законот за судска служба со кои и судските службеници ќе добијат додатоци на плата во висина до 35%, и
  • Враќање на задржаните средства за време на штрајкот во судовите од 2016 година.

По првото прашање претставниците на Владата на Р. Македонија земаа обврска до крајот на јануари 2019 година, во Собранието на Р. Македонија по скратена постапка да се изгласаат измените на Законот за судска служба, со кои и судските службеници ќе добијат додатоци на плата во висина до 35%.

Повеќе...