• sl0.jpg
  • sl1.jpg
  • sl2.jpg
  • sl3.jpg

СИНДИКАТОТ НА УПОЗ И ЗДРУЖЕНИЕТО НА СУДСКА АДМИНИСТРАЦИЈА: ВЕЌЕ НА ВЕТУВАЊА НЕ ВЕРУВАМЕ! ШТРАЈК ДОКОЛКУ НАРЕДНИВЕ ДЕНОВИ НЕ СЕ НАЈДЕ КОНЕЧНО РЕШЕНИЕ ЗА СУДСКИЕТ СЛУЖБЕНИЦИ

03.12.2018 година

Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани на Република Македонија (УПОЗ) и Здружението за судска администрација (ЗСА) на заедничкиот состанок во врска со случувањата во судовите и одлуката на Судскиот буџетски совет за додатоците на плата на судиите за 35% и нееднаквиот третман на Судската служба во однос на судиите, одлучија дека доколку наредниве денови не се најде конечно решение за судските службеници ќе го искористат правото на штрајк.

Овој став тие денеска го пренесоа на јавноста на заедничката конференција за медиумите на која претседателот на Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани на Република Македонија (УПОЗ) Пецо Грујовски потсети дека во 2016 година судските службеници штрајкуваа 60 дена со две барање, од кои едното беше измена на Законот за судска служба во делот на додатоци на плата. Но, наместо тоа состојбите кулминираа во петокот  кога беше донесена Одлуката на Судскиот буџетски совет за зголемување на додатоците на плата на судиите за 35%, и тоа кога само ден пред тоа на средба со министерката за правда беше договарано нешто сосема друго, односно враќање на незаконски одземените пари за време на штрајкот во 2016 година.

Повеќе...

КАРАЏОСКИ И СУДСКИОТ БУЏЕТСКИ СОВЕТ ДА СИ ПОДНЕСАТ ОСТАВКА ИЛИ ДА ЈА ПОВЛЕЧАТ ОДЛУКАТА, ВО СПРОТИВНО ВО ПОНЕДЕЛНИК НЕ СЕ ЗНАЕ ДАЛИ СУДОВИТЕ ЌЕ РАБОТАТ

01.12.2018 

Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженијата на граѓани на Р. Македонија (УПОЗ), бара Судскиот буџетски совет и претседателот Караџоски да ја повлечат Одлуката за исплата на додатоци на плата за судиите во износ од 35% со што судиите ќе добијат зголемување за 21.000,00 денари, што ќе биде повисоко за 85% од редовните плати кои ги добиваат вработените во судската служба. Оваа срамна Одлука е долевање на масло на огнот кој гори од незадоволството од третманот на судските службеници во изминатите години, замрзнување на нивните плати и постојано зголемување на платите на судиите. Таа во ниту еден случај не може да ја подобри материјалната и социјално -  економската положба на вработените во администрацијата и правосудството.

Од овие причини Синдикатот на УПОЗ бара итна и неотповиклива оставка од Претседателот на Судскиот буџетски совет Зоран Караџоски и комплетниот состав на Судскиот буџетски совет, заради не поседување на морални вредности и предизвикување на состојба на хаос во судството.

Повеќе...

РЕАКЦИЈА НА СИНДИКАТОТ НА УПОЗ ПО ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ПЛАТИТЕ НА СУДИИТЕ ОД 35%

30.11.2018

izvestuvawe od 125 sednica odluka 001

Денес Судскиот буџетски совет ја донесе најсрамната Одлука во историјата на судството во Р. Македонија. Судскиот буџетски совет донесе одлука за исплата на додатоци на плата за судиите во износ од 35% со што судиите ќе добијат зголемување за 21.000,00 денари, што ќе биде повисоко за 85% од редовните плати кои ги добиваат вработените во судската служба.

Судскиот буџетски совет на чело со Претседателот Зоран Караџовски денес требаше да донесе одлука да се вратат парите на вработените од судовите кои во 2016 година незаконски беа одземени за време на штрајкот во судовите лично од него.

Повеќе...

ОСТВАРЕНА РАБОТНА СРЕДБА СО МИНИСТЕРКАТА ЗА ПРАВДА И ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА СУДСКИОТ БУЏЕТСКИ СОВЕТ

29.11.2018

Како што беше договорено на Годишната конференција на Синдикатот на УПОЗ одржана на 06.11.2018 година, Министерството за правда организираше заедничка средба на Синдикатот на УПОЗ со Претседателот на Судскиот буџетски совет Зоран Караџовски.

MP I UPOZ

Повеќе...

Синдикатот на УПОЗ: Нема лоши работници има лоши раководители, а да се престане со лошите квалификации изречени кон административните службеници

Претседателот на Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани на РМ (УПОЗ) Пецo Груjoвски и Генералниот секретар Трпе Деаноски учествуваа на завршната конференција во рамки на проектот ВеБЕР, финансиран од Европската Унија и Кралството Холандија, на која беше презентиран првиот Национален мониторинг извештај за спроведувањето на реформите, а главна тема беа самите реформи на јавната администрација.

Во дискусијата која што се разви претседателот на Синдикатот на УПОЗ Пецо Грујовски осврнувајќи се на последните изјави на министерот Манчевски дека доколку не се добие датум за преговори ќе се ревидира одлуката за покачување за 5 % на платите на административците рече дека Синдикатот не се согласува со селективното покачување на платите, а за лошите состојби рече дека се последица на минатите времиња кога не беа земани во предвид нивните забелешки.

Повеќе...