• sl0.jpg
  • sl1.jpg
  • sl2.jpg
  • sl3.jpg

ДО КАДЕ СЕ ПРЕГОВАРАЧКИТЕ ПРОЦЕСИ ЗА ПОЕДИНЕЧНИТЕ КОЛЕКТИВНИ ДОГОВОРИ ТЕМА НА РАБОТНИОТ СОСТАНОК НА СИНДИКАТОТ НА УПОЗ И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ

02.04.2019 година

rsz kolektiven dogovor

Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани на РМ (УПОЗ) на 01.04.2019 година одржа работен состанок со синдикалните организации коишто го имаат започнато процесот на преговори со работодавачите за склучување на поединечни колективни договори.

Синдикатот на УПОЗ и синдикалните организации кои се влезени во преговарачкиот процес за потпишување на поединечните Колективни договори, на состанокот  разгледаа до каде се овие процеси, но разговараа и за детектираање на проблемите доколку ги има, се со цел да се изнајдат и решенија.

Повеќе...

КОГА СИНДИКАТОТ БАРА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ПЛАТИ И ДОДАТОЦИ НЕМА ПАРИ, А КОГА СУДОВИТЕ НАБАВУВААТ НОВИ ВОЗИЛА ИМА

28.03.2019 година

Секогаш кога треба да се вратат некои пари на работниците имаме проблем, а за набавка на возила или за други луксузни или било какви потреби на судовите и судиите или за било која институција во државата никогаш не е проблем.

Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани на РМ (УПОЗ) на денешната конференција за медиумите информираше за добиените сознанија за набавка на нови авотмобили на дел од судовите во државава.

Имено, генералниот секретар на Синдикатот на УПОЗ Трпе Деаноски рече дека нивните конкретни барања за зголемување на платите на судските службеници, правилна исплата на додатоците на плата за судските полицајци, воведување на јубилејни награди и регрес за годишен одмор, за жал секогаш се или одбиени или игнорирани со образложение дека законот тоа не го предвидува, и дека нема средства во буџетот, било да е тоа судскиот или на државниот буџет.

Повеќе...

СИНДИКАТОТ НА УПОЗ НА ЈАВНА РАСПРАВА ПО ПРЕДЛОГ ЗАКОНОТ ЗА ИНСПЕКЦИСКИ НАДЗОР

20.03.2019 година

Претставниците на Синдикатот на УПОЗ учестуваа на јавната расправа по Предлог законот за инспекциски надзор при што во текот на дискусијата ги изскажаа забелешките на синдикатот во однос на овој закон.

Во Собранието на Република Северна Македонија на 19 март 2019 година се одржа 70-та седница на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците на која беше организирана јавна расправа по Предлог законот за инспекциски надзор.

На Комисијата свое учество зедоа генералниот секретар на Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани на РМ (УПОЗ) Трпе Деаноски кој ги изнесе забелешките по однос на овој закон и претседателот на одборот за инспекциски надзор Димитар Гаќев.

Повеќе...

ЧЕСТИТКИ ЗА ЈУБИЛЕЈОТ

18.03.2019 година

peco i bozo

Претседателот на Синдикатот на УПОЗ Пецо Грујовски учествуваше на одбележување на 20 годишниот јубилеј од основањето на Синдикатот на управата на Република Српска

Претседателот на Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани на РМ (УПОЗ), Пецо Грујовски се одзва на поканата и присуствуваше на 20 годишниот јубилеј од основањето на Синдикатот на управата на Република Српска што се одржа на 16 март во Добој. На овој начин тој им изрази поддршка за синдикалното движење и упати честитки по повод јубилејот посакувајќи им уште многубројни јубилеји.

Грујовски подвлече дека ова е јубилеј за почит, бидејќи во исто време означува 20 години истрајна борба за подобри услови за работа и борба за подобри права на работниците вработени во управата.

Повеќе...

РОДОВАТА ЕДНАКВОСТ - ВРВЕН ПРИОРИТЕТ

11.03.2019 година

Pece Karpos

Осми март одбележан на еден поинаков начин

Синдикалната организација при локалната самоуправа Карпош, пред своето членство и пред претставниците на Синдикатот на УПОЗ и од Општината, во петокот даде отчет на сработеното во текот на 2018 година. Во духот на синдикалната борба и на еден поинаков начин, воедно беше одбележан и Меѓународниот ден на жената - осми март.

Повеќе...