• sl0.jpg
  • sl1.jpg
  • sl2.jpg
  • sl3.jpg

ДАЛИ МИНИСТЕРОТ МАРИЧИЌ, НАПРАВИ ГРЕШКА ВО ЧЕКОРИ

17.06.2021 година

На последната средба меѓу преставниците на Синдикатот на УПОЗ и Министерот Маричиќ која се одржа на 20.05.2021 година, бевме информирани дека се подговтуваат нови закони за пресметување на плати во судовите и обвинителствата и дека ова зголемување ќе оди за сите вработени во правосудството истовремено. Синдикатот на УПОЗ го прифати таквите предлози и побара, да нема парцијално зголемување на платите, само за одредена категорија вработени, туку тоа да оди во пакет за сите вработени во судовите и обвинителството.

На вчерашното гостување на Министерот за правда Бојан Маричиќ во Утрински брифинг, тој ретерираше со своите ставови и изјави дека овие проблеми ќе се решаваат системски, и дека сите вработени во судовите и јавните обвинителства ќе добијат зголемеување на платите.

Повеќе...

ПОТПИШАН УШТЕ ЕДЕН ПОЕДИНЕЧЕН КОЛЕКТИВЕН ДОГОВОР

16.06.2021 година

Општина Аердром КД УПОЗ.jpg

Денес 16.06.2021 година, се потпиша Колективниот договор за вработените во Општина Аеродром. Со потпишувањето на колективниот договор дополнително се унапредија правата на вработените од работен однос.

Синдикатот на УПОЗ и Синдикалната организација при Општина Аеродром претставувани од Претседателот на Синдикатот на УПОЗ Пецо Грујовски и претседателот на Синдикалната организација Славе Еленовски од една страна и Градоначалникот на Општина Аеродром Златко Марин го потпишаа Колективниот договор за вработените во општина Аеродром.

Повеќе...

СИНДИКАТОТ БАРА ИТНА СРЕДБА СО МИНИСТЕРОТ ЗА ПРАВДА

15.06.2021 година 

По повод вчерашната заедничка Прес конференција на Министерот за правда Бојан Маричиќ и претседателот на Здружението на судии, Синдикатот на УПОЗ реагираше за селективниот однос и зголемување на платите само на една категорија вработени, заборавајќи дека рак – рана години наназад се ниските плати на судските и јавно обвинителските службеници, а заборавени се и платите на судската полиција и помошно – техничкиот персонал.

Денес Синдикатот на УПОЗ испрати реакција до Министерот за правда Бојан Маричиќ во кое му укажува на реакциите на дргуте вработени во судовите и јавните обвинителства. Писмото ви го пренесуваме интегрално:

После Вашата вчерашна, заедничка изјава, со претседателот на Здружението на судии, која се однесуваше на платите на судиите, а ќе била опфатена и администрацијата во судовите, по искажаниот  револт од наши членови, одлучивме да Ви се обратиме со наша реакција.

Повеќе...

ВРАБОТЕНИТЕ ОПФАТЕНИ СО ГРАНСКИОТ КОЛЕКТИВЕН ДОГОВОР ЌЕ ДОБИЈАТ РЕГРЕС ЗА ГОДИШЕН ОДМОР ЗА 2021 ГОДИНА

09.06.2021 година 

На вчерашната седница на Владата на Р.С. Македонија, беше усвоен ребалансот на Буџетот за 2021 година. Со ребалансот на Буџетот за 2021 година,  а согласно Гранскиот колективен договор склучен од Синдикатот на УПОЗ и Владата на Р. С. Македонија, се предвидоа и средства за исплата на регресот за годишен одмор за 2021 година.

Согласно Граснкиот колективен договор, регрес за годишен одмор ќе добијат вработените во органите на државната управа, стручните служби на Владата на РСМ, судовите, јавните обвинителства, казнено поправните и воспитно поправните установи, државното правобранителство, општините, Град Скопје и општините во Град Скопје, агенциите, фондовите и другите органи основани од Собранието на Р.С.Македонија.

ПОТПИШАН КОЛЕКТИВНИОТ ДОГОВОР ЗА ВРАБОТЕНИТЕ ВО ОПШТИНА РЕСЕН

08.06.2021 година

IMG-29451fcb6da724927ae1447db0cd441b-V.jpg

На 04.06.2021 година, во Општина Ресен, Претседателот на Синдикатот на УПОЗ Пецо Грујовски и Претседателот на Синдикалната Организација при Општина Ресен Миле Чадевски и Градоначалникот на Општина Ресен Живко Гошаревски како работодавач, го потпишаа Колективниот Договор за вработените во Општина Ресен.

По неколку месечни преговори помеѓу работодавачот и синдикатот, денешното потпишување на договорот е значаен ден за вработените во општината од причина што со догововорот се регулираат правата и обврските на двете страни.

Повеќе...