• sl0.jpg
  • sl1.jpg
  • sl2.jpg
  • sl3.jpg

ВТОР СОСТАНОК НА КОНЗОРЦИУМОТ НА ПРОЕКТОТ "ПРАВА НА РАБОТА, РАБОТАТА ЗА ПРАВАТА"

12.04.2019 година 

Eramus Prava u radu 2 1

Нашите синдикални партнери од Република Српска, односно Синдикатот на Управата на Република Српска кој е носител на проектот ,,Правата на работа, работа за правата”, а во кој активно учествува и Секцијата на млади на Синдикатот на УПОЗ се состанаа за заеднички да ги разгледаат и анализираат резултатите добиени од прашалникот од националното истражување „Дали сте запознаени со Вашите работнички права”, но и да ги утврдат идните проектни активности. Во работата учествуваа  претставници на повеќе синдикати од регионот, меѓу нив и претседателот на Секцијата на млади Бојан Трипуноски.  

Повеќе...

ТРИБИНА НА ТЕМА "ЖЕНСКОТО ЛИДЕРСТВО ВО ОБЛАСТА НА БЕЗБЕДНОСТА"

11.04.2019 година

IMG 657c1a6ff0962ce9b6df896bbfb31456 V

Со цел давање придонес кон афирмацијата на женското лидерство и родовата рамноправност на 10.04.2019 година во Царинската управа на Република Северна Македонија, а во организација на Синдикалната организација на Царинската управа и УПОЗ, се одржа трибина на тема „Женско лидерство во областа на безбедноста“.  

На трибината учествуваше и претседателот на Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани на РМ (УПОЗ), Пецо Грујовски кој покрај тоа што ги информираше членките за работата на Секцијата на жени на УПОЗ, ја искористи можноста и да потсети дека од пред една година повторно се формираше синдикалната организација на Царинската управа и повика членовите масовно да се враат и зачленат во овој синдикат.

Повеќе...

ДАЛИ ЌЕ СЕ АКТУЕЛИЗИРА БАРАЊЕТО НА СИНДИКАТОТ НА УПОЗ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА РАБОТНОТО ВРЕМЕ?

10.04.2019 година

Претседателот на Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани на РМ (УПОЗ), Пецо Грујовски во гостувањето во емисијата „Отворено студио”, на 1 ТВ говореше за Иницијативата поднесена до Владата и до Министерството за труд и социјална политика за промена на работното време и измена на Законот за празниците, иницијатива која што доаѓа по прифаќањето на барањето за флексибилно работно време што и го охрабри Синдикатот на овој следен чекор.

Претседателот на Синдикатот на УПОЗ Грујовски потсети на бенефитите кои би се добиле со измена на Законот за работните односи и со воведувањето на работно време од 7 часа на ден, односно со воведувањето на 35 часовна работна недела.

Повеќе...

ЗАВРШИ 30-тата СИНДИКАЛНА ШКОЛА НА СИНДИКАТОТ НА УПОЗ

05.04.2019 година

SKOLA 1 26

На вториот дел од синдикалната школа, Заменикот министерот на Министерството за информатичко општество и администрација Александар Бајдeвски и Советникот за администрација во кабинетот на министерот Билјана Николовска Жагар ги најавија измените на Законот за административни службеници и Законот за вработени во јавниот сектор

На 30-та синдикална школа на Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани на РМ (УПОЗ) која и оваа година се одржува во Охрид свое учество земаа и заменик министерот за информатичко општество и админситрација Александар Бајдовски и советникот за администрација во кабинетот на министерот Билјана Николовска Жагар. Тие пред стотината синдикалци најпрвин ги презентираа измените на Законот за административни службеници, Законот за вработени во јавниот сектор, како и насоките во кои ќе се движат измените бидејќи примената на овие закони утврдила дека има одредби со кои може да се подобри законското решение, а присутните ги запознаа и со новиот предлог Законот за високо раководна служба.

Повеќе...

ЗАПОЧНА 30-тата СИНДИКАЛНА ШКОЛА НА СИНДИКАТОТ НА УПОЗ

04.04.2019 година

skola slika

Во Охрид, од 5 до 7 април 2019 година, се оджува 30-та синдикална школа на Синдикатот на УПОЗ за која е предвидена програма со повеќе теми, а на која ќе земат учество стотина синдикалци, како и гости од регионот.

30-та синдикална школа на Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани на РМ (УПОЗ) годинава која започна денес е конципирана да има повеќе теми и содржини со цел размена на искуства, но и унапредување на преговарачките процеси во врска со потпишувањето на колективните договори.

Повеќе...