• sl0.jpg
  • sl1.jpg
  • sl2.jpg
  • sl3.jpg

ПОТПИШАНИ ИЗМЕНИ И ДОПОЛНУВАЊА НА ГРАНСКИОТ КОЛЕКТИВЕН ДОГОВОР

21.07.2021 година

rsz_2image00015.jpg

Денес во просториите на Министерството за информатичко општество и администрација, Претседателот на Синдикатот на УПОЗ Пецо Грујовски и Министерот за информатичко општество и администрација (МИОА) Јетон Шаќири, потпишаа измени и дополнувања на Гранскиот колективен договор.

Со потпишувањето на овие измени се допрецизираат некои одредби од Гранскиот колективен договор, а кои се однесуваа на опфатот на колективниот договор, организацијата на работата во услови на криза или вонредна состојба, критериумите за користење на годишниот одмор, регресот за годишен одмор и др.

Повеќе...

ОДРЖАНА 34-тата СЕДНИЦА НА КОМСИЈАТА ЗА СОЛИДАРЕН ФОНД

15.07.2021 година

На 14.07.2021 година, Комисијата за солидарен фонд ја одржа својата 34-та седница, на која беа разгелдани барања по најразлични основи поднесени од членовите на Синдикатот на УПОЗ. Радува фактот што, се помал е бројот на заболени члнеови со вирусот – Ковид 19, и се надеваме дека тој тренд на намалување ќе продолжи и во наредните месеци.

Продолжувајќи ги активностите Комисијата за солидарен фонд на Синдикатот на УПОЗ а со цел да се реализира барањата на членовите пред годишните одмори, на ден 14.07.2021 година (среда) беа разгледани барања на членовите по разни основи. Осум барања беа поднесени и одобрени по основ парична помош за боледување во вкупен износ од 50.700 денари. Едно барање беше реализирано по основ парична помош за лекување во износ од 6.000 денари, а беа одобрени и четири позајмици (школување и лекување) во износ од 85.000 денари.

Повеќе...

НЕИЗДРЖАН И НЕПРИСТОЕН ПРЕДЛОГ

14.07.2021 година

Денес со соопштение до јавноста реагираше Синдикатот на УПОЗ во врска со предлозите изнесени на вчерашната седница на Владата да ја "дисциплинира" администрацијата, мерки кои наводно ќе ја спречат корупцијата. 

Синидкатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженијата на граѓани на Р. Македонија (УПОЗ), е изненаден од предлозите истакнати на вчерашната седница на Владата на С. Македонија на која се разгледувале предлози преку видео надзор и боди камери да се регулира работата на службениците во ситуации кога е неопходно тие директно преку физички контакт да работат со граѓаните.

Повеќе...

НОВИТЕ ВРЕМИЊА НОСАТ НОВИ ПРЕДИЗВИЦИ ЗА СИНДИКАТОТ

14.07.2021 

rsz_dsc_1452.jpg

Обраќање на Претседателот на Синдикатот на УПОЗ Пецо Грујовски по повод - 30 ГОДИНИ ОД ФОРМИРАЊЕТО НА Синдикатот на УПОЗ.

Почитувани членови на Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженијата на граѓани на Република Македонија, почитувани гости, ви посакувам топло добредојде на одбележувањето на јубилејот - 30-години од формирањето на Синдикатот на УПОЗ. Ви  благодарам за вашето присуство на овој, за нас значаен јубилеј.

Синдикатот на УПОЗ е „доброволна, самостојна, демократска, независна и непартиска организација на вработените во државната управа, локалната самоуправа, правосудните органи, здруженијата на граѓани, други служби и правни лица во државната и јавната управа, како и сите правни лица основани од Владата на РМ“.

Повеќе...

ЧЕСТИТКА ОД БРАТСКИ СИНДИКАТ

13.07.2021 година

IMG ad554712fbe75d8ff67f6bb94834d453 V

Во мноштвото честитки по повод 30 годишнината од формирањето на Синдикатот на УПОЗ, упатени на прославата а и преку социјалните мрежи, на некој начин се издвојува честитката упатена од колегите од ССКЦ. 

Самостоен синдикат на вработените во универзитетските клиники, центри, клинички болници и други јавни здравствени установи на Република Македонија е членка на Конфедерацијата на слободни синдикати. За овој Синдикат и Синдикатот на УПОЗ тоа не е пречка да соработуваат и остварат одлична соработка иако припѓаат на две различни централи ССМ и КСС. Овој синдикат прв ја поддржа иницијативата за потпиушување на Повелбата за солидарност и овој синдикат е еден од петте потписници на Повелба. Од тогаш до денес, континуирана е соработката и ја имаме безрезервна поддршка и соработка во целиот период.

Повеќе...