• sl0.jpg
  • sl1.jpg
  • sl2.jpg
  • sl3.jpg

ПРЕТСТОИ ПЕРИОД НА ПОТПИШУВАЊЕ НА ПОВЕЌЕ КОЛЕКТИВНИ ДОГОВОРИ

21.10.2019 година

Засилените активности на Синдикатоот на УПОЗ ќе резултираат со попишување на повеќе Посебни договори на ниво на работодавач

Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани на Република Македонија (УПОЗ) е во засилена активност и со задоволство може да констатираме дека претстои период кога досегашната напорна работа и лобирање ќе се финализира со потпишување на повеќе Колективни договори, односно Посебни договори на ниво работодавач, кои имаат разбирање за нашите барања.

 Синдикатот на УПОЗ е во преговори со повеќе работодавачи, со дел од нив веќе сме пред потпишување на Посебни договори. Списокот е поголем, па така се очекува потпишување на договори со:

  • Агенцијата за катастар на недвижности;
  • Дирекцијата за заштита и спасување;
  • Службен весник на РСМ;
  • Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство;
  • Општина Гази Баба;
  • Општина Свети Николе;
  • Фонд за здравствено осигурување.

Повеќе...

ПРИБЛИЖУВАЊЕ НА СТАВОВИТЕ ЗА КОЛЕКТИВНИОТ ДОГОВОР ПОМЕЃУ СИНДИКАТОТ НА УПОЗ И МИОА

17.10.2019 година

UPOZ i MIOA

Вчера во Министерството за информатичко општество и администрација продолжија преговорите за Колективен договор за вработените во администрацијата, правосудните органи и другите вработени во администрацијата. Синдикатот на УПОЗ и МИОА се на добар пат да постигнат договор за последните спорни прашања: за регресот за годишен одмор, исплатата на дневници за службени патувања во земјата, како и за јубилејните награди.

Продолжението на преговорите меѓу претставниците на Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани на РМ (УПОЗ) со преставниците на Министерството за информатичко општество и администрација, а во врска спорните прашања од Колективен договор за вработените во администрацијата, правосудните органи и другите вработени во администрацијата, даваат надеж дека наскоро треба да се постигне согласност и да се потпише Колективниот договор.

Повеќе...

РЕФОРМИТЕ ВО ЈАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЈА

11.10.2019 година

Кои се моделите за кои се размислува, дали воопшто ќе се спроведат, кои се ставовите на засегнатите страни, Синдикатот, работодавачите и Влдата.

На оваа тема во Економскиот магазин дебатираа Генералниот Секретар на Синдикатот на УПОЗ Трпе Деаноски, Билјана Николовска Жагар од Министерството за информатичко општество и администарција и Ангел Димитров од Организација на работодавачите.

СИНДИКАТОТ НА УПОЗ И МИОА ПРОДОЛЖУВААТ СО ПРЕГОВОРИТЕ

10.10.2019 година

IMG eb96d7dd3ad7c7167482af943603e0d0 V

На 10.10.2019 година, Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани на РМ (УПОЗ) и Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА) ги продолжија преговорите за Колективен договор за вработените во администрацијата, а на средбата се разговараше и за најавената реорганизација на јавниот сектор, како и за претстојните измени на Законот за административни службеници и Законот за вработените во јавниот сектор.

Синдикатот се надева дека ќе се усогласат неговите барања со Владата на СРМ, но и доколку преговорите не успеат, не се исклучува протести и штрајк.

Повеќе...

САМО УПОЗ ГО ПРИФАТИ ПРЕДИЗВИКОТ ДА ДЕБАТИРА

08.10.2019 година

На поканата на ТВ 24 да се дебатира за реформите во јавниот сектор и престојниот трансфер на вишокот вработени, предизвикот го прифати единствено Синдикатот на УПОЗ. Иако во делот на државната управа, судството и обвинителствата нема превработеност, Синдикатот на УПОЗ внимателно ги следи сите активности и учествува во нив со свои предлози и забелешки.

Што ќе понуди Владата, а што е прифатливо за бизнисот? Пребројување во редовите на администрацијата - кој и под какви услови државната канцеларија и плата ќе ги замени со работа во приватниот сектор? што ќе понуди Владата, а што е прифатливо за бизнисот од операцијата трансфер на административците. Граѓаните бараат квалитетен државен сервис - Владата ги зголеми платите на буџетарите за нови 5%. Дали е на повидок невозможна мисија - контингент на административци да се збогуваат со државната работа и да преминат во прифатниот сектор.

Повеќе...