Наместо подарок за Осми март, донација за најмилите

За потребите на одделот на Гастроентерохепатологија на Детската клиника во Скопје, денес се реализираше донација од страна на Синдикатот на УПОЗ и Синдикалната организација при Царинската управа.

Оваа иницијатива беше поттикната од страна на Синдикалната организација при Царинската управа која наместо подароци по повод денот на жената Осми март, одлучи средствата кои ќе се искористеа за таа намена да ги насочат на оние кој во овој момент тоа им е најпотребно.

Со обезбедените средства се набавија монитор за следење на виталните параметри на потешко болните пациенти и дигитална вага со висинометар за мерење на телесната тежина и висина.

Донираниот монитор, поседува сонди за следење на работата на срцето (пулсот), кислородна сатурација, респираторните патишта, телесната температура, ЕКГ и крвниот притисок, и е наменет и за помалите и поголемите деца.

Освен интервентните процедури, мониторот ќе користи и за следење на виталните параметри кај потешко болните деца кои се хоспитализирани на детската клиника. Дигиталната вага со висинометар ќе се користи за мерење на телесната тежина и висина и истата ќе се користи во секојдневната работа на одделот.

Оваа донација беше предадена од страна на Генералниот секретар на Синдикатот на УПОЗ Бојан Трипуноски, Претседателот на Синдикалната организација при Царинската управа Тони Апостоловски, Заменик претседателот на СО при Царинската управа Арменд Ибраими и членовите на СО при Царинската управа Тања Илиоска и Гордана Динеска.

Се надеваме дека ваквите активности ќе бидат поттик и останатите синдикални организации наместо прослави или подароци да организираат донаторски акции и да им помогнат на оние лица кои во овој момент имаат најголема потреба.