• sl0.jpg
  • sl1.jpg
  • sl2.jpg
  • sl3.jpg

11.03.2019 година

Pece Karpos

Осми март одбележан на еден поинаков начин

Синдикалната организација при локалната самоуправа Карпош, пред своето членство и пред претставниците на Синдикатот на УПОЗ и од Општината, во петокот даде отчет на сработеното во текот на 2018 година. Во духот на синдикалната борба и на еден поинаков начин, воедно беше одбележан и Меѓународниот ден на жената - осми март.

Годишниот извештај пред присутните членови на синдикалната организација од локалната самоуправа Карпош, со видео презентација, детално го презентираше претседателката Гордана Максимовска, која патем се заблагодари на отворената соработка и поддршката што ја добива од раководството на општината.

Претседателот на Синдикатот на УПОЗ Пецо Грујовски, нагласи дека синдикалната борба за работнички права е многу блиску со борбата за правата на жените, а градоначалникот на Општина Карпош Стефан Богоев, честитајќи им го празникот на припадничките на понежниот пол, порача дека борбата за родова еднаквост ќе биде наше секојдневие. Според истражувањето на Реактор, нагласи Богоев, по индексот на родова еднаквост, Општина Карпош е на високото петто место, од 81 општина во државата по вклученост на жените во локалната самоуправа.

На крајот од овој настан на сите присутни припаднички на понежниот пол, Синдикалната организација при Општина Карпош им подели по една роза.