• sl0.jpg
  • sl1.jpg
  • sl2.jpg
  • sl3.jpg

НЕОПХОДНА Е ПОИНАКНА ПОЛИТИКА ЗА ПЛАТИТЕ

23.06.2021 година

Денес на барање на Синдикатот на УПОЗ, во Министерството за правда се одржа состанок на кој главна тема на расправа беа платите на Судската служба (судската администрација, судската полиција и помошно – техничкиот персонал) и јавно обвинителската служба. Заедничка констатација беше дека е неминовно зголемување особено што со години наназад тие не се зголемени а од друга страна платите на судиите и јавните обвинители неколку пати беа зголемени и се направи огромна разлика.

Како резултат на Заклучокот од последната седница на Претседателството на Синдикатот на УПОЗ, зголемвуање и нов начин на пресметка на платите во администрацијата и другите вработени, денес на состанокот со министерот за правда Бојан Маричиќ и официјално беше покренато ова прашање и се разговараше и преговараше за платите.

Повеќе...

ДЕНЕС Е МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ВРАБОТЕНИТЕ ВО ЈАВНИОТ СЕКТОР

23.06.2021 година

Синдикатот на УПОЗ како дел од јавниот сектор и рамноправнен член на Европската федерација на синдикатите од јавниот сектор (ЕПСУ) преку своите синдикални организации се вклучи во одбележувањето на 23. јуни – Меѓународниот ден на вработените во јавниот сектор.

Обединетите нации го прогласија 23 јуни за Меѓународен ден на вработените во јавнот сектор. Тоа е ден за одбележување на вработените во јавните служби. Вработените во јавниот сектор им овозможуваат на луѓето да ги уживаат своите човекови права, да се осигураат дека нивната држава ги постигнува своите цели на одржлив развој и дека Европската унија го постигнува европскиот столб на социјалните права.

Повеќе...

ДАЛИ МИНИСТЕРОТ МАРИЧИЌ, НАПРАВИ ГРЕШКА ВО ЧЕКОРИ

17.06.2021 година

На последната средба меѓу преставниците на Синдикатот на УПОЗ и Министерот Маричиќ која се одржа на 20.05.2021 година, бевме информирани дека се подговтуваат нови закони за пресметување на плати во судовите и обвинителствата и дека ова зголемување ќе оди за сите вработени во правосудството истовремено. Синдикатот на УПОЗ го прифати таквите предлози и побара, да нема парцијално зголемување на платите, само за одредена категорија вработени, туку тоа да оди во пакет за сите вработени во судовите и обвинителството.

На вчерашното гостување на Министерот за правда Бојан Маричиќ во Утрински брифинг, тој ретерираше со своите ставови и изјави дека овие проблеми ќе се решаваат системски, и дека сите вработени во судовите и јавните обвинителства ќе добијат зголемеување на платите.

Повеќе...

ПОТПИШАН УШТЕ ЕДЕН ПОЕДИНЕЧЕН КОЛЕКТИВЕН ДОГОВОР

16.06.2021 година

Општина Аердром КД УПОЗ.jpg

Денес 16.06.2021 година, се потпиша Колективниот договор за вработените во Општина Аеродром. Со потпишувањето на колективниот договор дополнително се унапредија правата на вработените од работен однос.

Синдикатот на УПОЗ и Синдикалната организација при Општина Аеродром претставувани од Претседателот на Синдикатот на УПОЗ Пецо Грујовски и претседателот на Синдикалната организација Славе Еленовски од една страна и Градоначалникот на Општина Аеродром Златко Марин го потпишаа Колективниот договор за вработените во општина Аеродром.

Повеќе...

СИНДИКАТОТ БАРА ИТНА СРЕДБА СО МИНИСТЕРОТ ЗА ПРАВДА

15.06.2021 година 

По повод вчерашната заедничка Прес конференција на Министерот за правда Бојан Маричиќ и претседателот на Здружението на судии, Синдикатот на УПОЗ реагираше за селективниот однос и зголемување на платите само на една категорија вработени, заборавајќи дека рак – рана години наназад се ниските плати на судските и јавно обвинителските службеници, а заборавени се и платите на судската полиција и помошно – техничкиот персонал.

Денес Синдикатот на УПОЗ испрати реакција до Министерот за правда Бојан Маричиќ во кое му укажува на реакциите на дргуте вработени во судовите и јавните обвинителства. Писмото ви го пренесуваме интегрално:

После Вашата вчерашна, заедничка изјава, со претседателот на Здружението на судии, која се однесуваше на платите на судиите, а ќе била опфатена и администрацијата во судовите, по искажаниот  револт од наши членови, одлучивме да Ви се обратиме со наша реакција.

Повеќе...